Sa traim sanatos cu RAMEO

În fiecare zi să trăim sănătos cu... RAMEO!

Scopul proiectului: dezvoltarea cunoștințelor, atitudinilor și comportamentelor individuale și de grup prin formarea deprinderilor  minime de dezvoltare a unui stil de viață sănătos la tânăra generație, viitorii cetățeni ai comunității locale.

Prin proiectul nostru ne propunem ca obiective :

a) ridicarea nivelului de cunoștințe  la elevi, cadre didactice și părinți  prin promovarea  unui stil de viață sănătos;

b) formarea și dezvoltarea la elevi a unor comportamente corecte care să îmbunătățească sănătatea individuală și de grup;

c) formarea unor deprinderi de alimentatie sănătoasă la beneficiarii proiectului;

d) deschiderea comunicării și schimburilor de idei între școlile partenere în legătură cu stilul de viață sănătos.

Proiectul nostru promovează educația pentru sănătate ca fiind un mod util și formativ de petrecere a timpului liber pentru elevi, cadre didactice și părinți. Prin aplicarea conștientă, zilnică, a principiului RAMEO Respirație (corectă), Alimentație (sănătoasă), Mișcare (suficientă), Eliberare (de stress), și Odihnă (relaxare), instinctul de apărare al organismului uman capătă putere și energie dătătoare de viață sănătoasă.Tânărul, prin practicile sale de RAMEO, prin atitudinile și opiniile sale va putea influența sănătatea familiei și indirect, sănătatea comunității.

 

Calendarul proiectului

 

Etapele proiectului

Descrierea activităților

(detaliată pe zile, ore,  loc de desfășurare)

 

Etapa pregătitoare

 

 

Amenajarea spațiului destinat desfășurării activităților –sala Noica din Colegiul Național Spiru Haret – 1 martie, ora 13.00.

Multiplicarea tabelelor  de prezență și a chestionarelor de satisfacție pentru activitățile din proiect.

Etapa de desfăşurare

1.Sesiune de informare cu tema: Stilul de viață sănătos-de la a ști la a fi!  - sala Noica din Colegiul Național Spiru Haret – 1 martie, ora 15.00.

Participă reprezentanți ai tuturor școlilor partenere (150 de elevi, 23 cadre didactice, 20 părinți), 1invitat din partea partenerului extern și 1 specialist care va susține o prelegere. Activitatea va fi coordonată de responsabilul echipei de implementare care în introducere va informa audiența despre proiect, partenerii din proiect și activitățile ce se vor derula. La sfîrșitul activității, participanții vor completa chestionare de satisfacție și vor aprecia măsura în care activitățile corespund interesului lor.

2. Sănătatea alimentației: You are what you eat! întâlnire-dezbatere având ca invitat un specialist – nutriționist, care va veni cu sfaturi, îndrumări pe teme ca: ,,Ce trebuie să mănânce zilnic un școlar cu vârsta între 10-15 ani?”, ,,De ce copiii care mănâncă chipsuri sunt obezi?’’, ,,Ce impact au sucurile acidulate asupra sănătății organismului?  - sala Noica din Colegiul Național Spiru Haret – 8 martie, ora 15.00.

Participă 150 de elevi și 23 cadre didactice, 20 de părinți. La sfârșitul activității câte o echipă  de la fiecare școală parteneră va realiza un meniu care să corespundă cerințelor unei alimentații sănătoase; acesta va fi analizat de specialistul invitat și se va corecta după caz.

3.Concurs gastronomic: ,,Spune-mi ce mănânci, ca să-ți spun cât de sănătos ești!’’. sala Noica din Colegiul Național Spiru Haret – 12 martie, ora 10.00.

Activitatea va debuta cu un power point de captare a atenției, prezentat de responsabilul echipei de implementare. Participă echipaje formate din câte 4 elevi din toate școlile partenere; în sală mai participă 50 de suporteri, elevi, 10 cadre didactice, 20 de părinți. Juriul va fi alcătuit din 3 cadre didactice și 3 elevi.

Se vor acorda premii I, II, III și mențiuni. În final se vor degusta produsele realizate de către toți participanții.

Participă 100 de elevi din toate școlile partenere și 1 specialist invitat prin parteneriatul extern. 

4.Workshop: Cum trăim sănătos cu RAMEO? - concurs de postere – holul Colegiului Național Spiru Haret, 19 martie 2016, ora 11.00.

Fiecare școală parteneră va participa cu postere realizate de elevii care au participat la activități, prin care vor demonstra în ce măsură și-au însușit principii și reguli ale unei vieți sănătoase. Se vor acorda premii I, II, III și mențiuni.

Vor fi  prezenți 50 de elevi, 10 cadre didactice, 10 părinți. Se vor completa chestionare de evaluare a activităților din proiect. 

5.Activitatea de diseminare a proiectului – 21 martie-ora 10.00, sala Noica.

Se vor prezenta rezultatele proiectului, pagina de pe site-ul școlii și impactul rezultat din activitățile desfășurate. Va fi invitată conducerea școlii, reprezentanți ai partenerilor de proiect, reprezentanți ai elevilor și părinților.

 

Participanți/beneficiari

Nr.

crt.

Unitate de învățământ

Categorie și număr de participanți

Perioada

1.

Colegiul National Spiru Haret

Aplicant – 125 elevi și 4 cadre didactice

 1-21 martie 2016

2.

Colegiul National Gheorghe Lazar

Partener – 20 elevi si 1 cadru didactic

 1-21 martie 2016

3.

Colegiul Economic Costin C. Kiritescu

Partener – 25 elevi și 1 cadru didactic

 1-21 martie 2016

4.

Colegiul Național Emil Racoviță

Partener – 30 elevi și 3 cadre didactice

 1-21 martie 2016

5.

Liceul Teoretic Jean Monnet

 Partener – 30 elevi și 3 cadre didactice

 1-21 martie 2016

6.

Școala Gimnazială Mărțișor

Partener – 200 elevi și 10 cadre didactice

 1-21 martie 2016