Educaţia pentru drepturile omului-2018

În cadrul Programului ”Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, desfăşurat între 6 şi10 noiembrie 2017, la Colegiul Naţional Spiru Haret, Bucureşti, în data de 9 noiembrie 2017, a fost marcată, prin activităţi educative non-formale, Ziua Internaţională de combatere a fascismului şi antisemitismului. Elevi ai claselor a X-a şi a XI-a, profil Ştiinţe sociale, au avut ca invitat din partea Institutului Român pentru Drepturile Omului pe doamna Daniela Albu, care le-a vorbit despre semnificaţia zilei respective, a importanţei toleranţei şi a necesităţii de a se implica în demersuri dedicate respectării drepturilor omului, împotriva oricăror forme de discriminare, a prezentat elevilor o parte dintre activităţile desfăşurate de IRDO în parteneriat cu organizaţia UNITED for Intercultural Action.

Activitate educativă a constat într-o dezbatere, care a avut drept suport vizionarea a două filme documentare. Discuţiile au pornit de la o prezentare a problematicii specifice luptei pentru respectarea drepturilor omului, prin valorificarea unor date istorice relevante privind victimele fascismului.

În mod deosebit a fost remarcată iniţiativa de a surprinde evenimentele trecute prin intermediul unor poveşti de viaţă, considerate adevărate modele de umanism.

De pildă, a fost invocată personalitatea omului de afaceri german Oskar Schindler, care a salvat viaţa a peste o mie de evrei de origine poloneză în timpul holocaustului. Dar dacă despre aceste fapte de o remarcabilă solidaritate umană elevii ştiau şi datorită celebrului film regizat de Steven Spilberg, Lista lui Schindler, au fost foarte interesaţi să afle despre acţiunea umanitară a lui Sir Nicholas Winton, un cetăţean britanic care, în anul 1939, a salvat 669 de copii din Cehoslovacia ocupată, găsindu-le familii adoptive în Anglia.

 Unii dintre elevi au remarcat cum, prin puterea exemplului pozitiv al unor semeni, a generoaselor intenţii umane de a ajuta, indiferent de contextul socio-cultural, viaţa oamenilor poate fi făcută mai bună.

 

Prof. Cristina Ştefan