Diseminarea rezultatelor cercetării adolescentii si cultura digitala 2015

Adolescenţii şi cultura digitată

În data de 12 noiembrie 2015, dr. Roxana Cuciumeanu, lector la Departamentul de Sociologie, Facultatea de Ştiinţe Politice, S.N.S.P.A., a prezentat elevilor claselor a 12-a şi a 11-a, profil uman, rezultatele cercetării Adolescenţii şi cultura digitală.

Investigaţia sociologică s-a desfăşurat în perioada mai-iunie 2015, cu sprijinul profesorilor catedrelor disciplinelor socio-umane, incluzând elevi din patru licee teoretice bucureştene: Colegiul Naţional „I. L. Caragiale”, Colegiul Naţional „Ion Creangă”, Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” şi Colegiul Naţional „Spiru Haret”.

Curiozitatea elevilor a fost îndreptăţită de faptul că o parte dintre ei au participat la cercetare, răspunzând chestionarelor şi în focus grupul organizat în liceu în anul şcolar trecut.

În jurul unora dintre răspunsurile la întrebări legate de consumul privat (Ce gen de muzică îţi place cel mai mult? Ce gen de filme îţi place cel mai mult? Ce gen de literatură îţi place cel mai mult?) s-au creat dezbateri aprinse.

În legătură cu utilizarea computerului, a internetului, a diferitelor reţele de socializare cei mai mulţi dintre elevi au exprimat puncte de vedere convergente.

O întrebare la care răspunsurile date de către elevi o să constituie subiecte de interes pentru profesori a fost: Cum e viaţa de zi cu zi în liceul tău? Elevii au avut de ales un singur răspuns: 1. Interesantă, 2. Provocatoare, 3. Stresantă, 4. Plictisitoare, 5. Obositoare, 6. Relaxantă, 7. Altfel. Cum?

Activitatea de diseminare a rezultatelor cercetării a avut rolul de a-i familiariza pe elevi cu unul dintre modurile de a practica sociologia.


Prof. Cristina Ştefan