Cum vă simțiți azi, ce îmi spui despre tine. Despre sănătatea mintală, cu dr. Alexandra Barbilian

Sunt diriginta lor și i-am văzut „pe viu” în clasa a IX-a, din septembrie 2019 până pe 11 martie 2020, apoi într-a X-a în prima lună de școală câte două săptămâni pentru fiecare jumătate de clasă. (Jumătățile mele, așa le-am spus, iar fotografiile „document”, din septembrie 2020, așa ne arată). Nu au avut timp să se „prindă” că fiecare oră a mea începe cu întrebarea „cine vrea să fie ascultat azi?”.

 

 

 

Exact așa întreb: cine vrea să fie răspundă azi la lecție. Sunt o profă în așteptarea acelui moment de glorie al elevului meu: curajul să ridice mâna, să se bucure că a avut curaj să ridice mâna, să spună banala și neimportanta lecție despre nuvelă sau despre poezia romantică, dar să se bucure că spune.


Întrebarea mea de început s-a adaptat mai repede decât mine la școala online. A trebuit să învețe să descuie ferestre și ecrane, să mă ajute să văd ceva din viețile lor. Cum vă simțiți azi, ce îmi spui despre tine, ce îmi povestiți, cum e viața ta, ce vi se mai întâmplă. De multe ori nu primesc răspuns, uneori îmi spun despre mici incidente, neimportante, așa par. Dar văd. Cineva zâmbește mai puțin decât o făcea (îl am elev de când avea 11 ani), altcineva îmi povestește mai puțin despre el (și acest cineva îmi e elev din clasa a cincea), un altul și-a construit o carapace, o fată cu tristeți, o alta cu alte tristeți, una cu tăceri, din nou carapacea, un băiat cu momente anxioase, cineva vrea să cucerească lumea (ce moment și-a ales!), ecran închis, ecran deschis ... Îmi lipsește gălăgia aia din pauze.
   

Săptămâna aceasta a venit la ora noastră de dirigenție un invitat: dr. Alexandra Barbilian, medic specialist în psihiatrie. Da, Barbilian vine de la numele matematicianului poet. Și Alexandra vine din ...  prima bancă de la fereastră, dintr-o clasă de mate-info cu care am făcut româna în cei patru ani de liceu, în urmă cu vreo 15 ani.

Nu ne-am ascuns emoțiile, nici nerăbdarea revederii. Am lăsat ferestrele deschise și am adus-o lângă copiii mei de a zecea pe adolescenta Alexandra Barbilian, cu perioada ei rock, cu ochii verzi creionați și cu lucrările de excepție pe care le făcea la română.
Iar ea s-a oferit să răspundă la lecție și ne-a prins pe toți într-o poveste frumoasă și extrem de serioasă.
 

 
Dr. Alexandra Barbilian a ținut, practic, pentru noi, un curs despre sănătatea mintală. (I-am scris într-o seară că am nevoie de ajutor, ca dirigintă de elevi care stau „în izolare” de aproape un an, să fac/să facem un pas mic ... etc. A acceptat fără ezitare și cu multă bucurie.). Ne-a convins de la prima frază: dacă oamenii s-ar îngriji de sănătatea lor mintală așa cum se îngrijesc de cea fizică, ar fi mult mai bine. Au urmat două ore cu explicații, exemplificări, întrebări și răspunsuri despre spectrul sănătății mintale, despre stigmatizare și mituri legate de sănătatea mintală, depresie, auto-vătămare și suicid, bulling școlar, anxietate, covid 19 – reacții firești și reacții care îngrijorează, strategii de coping. (Pentru întrebările prea personale am găsit soluția să le primesc eu în mesaj privat și să le dau glas.) Materialul pregătit a ajuns la copii, imediat după întâlnire, valoros nu doar prin informația explicată anume pentru ei, ci și prin pagina de site-uri și numere de telefon unde adolescenții pot găsi/ primi consiliere și consultații gratuite legate de anxietăți sau de alte lucruri referitoare la sănătatea mintală.  

Las mai jos feedback-ul elevilor pentru ce a însemnat întâlnirea lor cu doamna doctor Alexandra Barbilian.

Și nu o să închei fără să spun ce a însemnat și pentru mine această reîntâlnire cu  fosta mea elevă, Alexandra Barbilian, după mulți, foarte mulți ani: o (re)confirmare că am pus mereu întrebarea corectă. Iar răspunsul ei „la lecție”, de bună voie, cu mult entuziasm, fără ezitare, autentic și generos, profesionist, minunat adaptat pentru noi, mi-a amintit cel mai important lucru pe care trebuie să îl fac pentru elevii mei: să îi învăț să se bucure când spun.


Pe Alexandra Barbilian, medic specialist în psihiatrie o găsiți la Centrul Medical Victoria și la Spitalul Sf. Stelian de Toxicodependențe.




 

Prof. Dr. Camelia Săpoiu

Colegiul Național ”Spiru Haret” București

 

Preluare de pe:

http://cameliasapoiu.blogspot.com/2021/02/cum-va-simtiti-azi-ce-imi-spui-despre.html