Campania globala pentru educatie 2013

 

În intervalul 22-28 aprilie, numit Săptămâna Globală de Acţiune s-au desfăşurat la Colegiul NaţionalSpiru Haret, din Bucureşti, în cadrul Campaniei Globale pentru Educaţie o serie de activităţi reunite sub sloganul: „Fiecare copil are nevoie de un profesor!”, temă propusă pentru anul 2013 de către organizaţiaSalvaţi copiii.


Elevi ai claselor a XI-a, profil uman, au organizat o dezbatere cu tema: Învăţământul faţă în faţă vs învăţământul online, la care au participat colegi din clasele mai mici. Cu acest prilej s-au desprins câteva idei: faptul că relaţiile directe între elevi, între elevi şi profesori sunt deosebit de importante pentru dezvoltarea umană; rolul dascălului ca model şi ca facilitator al învăţării autentice este incontestabil; cele două forme de învăţare sunt complementare, învăţarea online - specifică societăţii cunoaşterii - nu înlocuieşte învăţarea în mediul şcolar consacrat.

În cadrul discuţiilor desfăşurate la masa rotundă Rolul educaţiei în prevenirea comportamentelor deviante a fost evidenţiat aportul şcolii în integrarea socială a tinerilor. Modul de adaptare la piaţa forţei de muncă, formarea unor deprinderi sănătoase de viaţă, inclusiv pentru viaţa privată, presupune şi articularea unor relaţii umane de calitate.

Conform datelor Eurostat, rata abandonului şcolar în România, pentru anul 2012, a fost de 17, 4%, în scădere faţă de 2011, dar mult peste media europeană, care este de 12, 8%. Faptul de a urma cursurile unei şcoli în condiţii civilizate şi a beneficia de dotări după standardele unui învăţământ modern, privilegiul de a te întâlni cu profesori bine pregătiţi şi dedicaţi meseriei lor a fost valorizat într-un mod aparte, în semn de atenţionare pentru forurile decidente de a se sensibiliza şi responsabiliza în legătură cu educarea tuturor copiilor. Astfel, cei care muncesc şi se formează în Colegiul Naţional Spiru Haret s-au alăturat celor care participă la Campania Globală pentru Educaţie.

 

 

prof. Cristina Ştefan