BOOKTRAILER FILM FESTIVAL 2020

Premiile și mențiunile acordate la etapa națională a Concursului Booktrailer Film Festival se găsesc în atașamentul „Premii_BFF_2020”

 

 ANUNȚURI IMPORTANTE!!!


1. Rezultatele în urma jurizării etapei naționale în documentul Punctaje_BFF_2020_Concurs_etapa nationala
2. Pentru stabilirea premiilor și a mențiunilor pentru cele două secțiuni, precum și pentru completarea diplomelor/adeverințelor de participare pentru elevi și pentru profesorii coordonatori, vă rugăm să trimiteți până la data  10 iulie 2020 următoarele informații pe adresa de email bffbucuresti.ro@gmail.com:
- Numele și prenumele fiecărui elev participant
- Clasa
- Titlul book-trailerului
- Instituția de învățământ
- Adresa școlii
- Numele și prenumele profesorului/ profesorilor coordonatori
Vă mulțumim!

 

COMPONENȚA JURIULUI:

OHARA DONOVETSKY – președintele juriului BFF, etapa națională, 2020
MIHAELA NICOLAE – membru al juriului BFF, etapa națională, 2020
BIANCA TRIFAN – membru al juriului BFF, etapa națională, 2020
PETRU GÂNJ – membru al juriului BFF, etapa națională, 2020


Detalii despre membrii juriului în documentul JURIUL CONCURSULUI BOOKTRAILER FILM FESTIVAL

 

 

Anunțul competiției 

 

 BOOKTRAILER FILM FESTIVAL

 

 

În perioada 1 ianuarie – 30 martie 2020, se desfăşoară Concursul de Book-trailer – BOOKTRAILER FILM FESTIVAL, inclus în Calendarul național al concursurilor școlare fără finanțare MEN nr. 41849/10.12.2019, la poziția 98, și în Anexa 5 la OMEN nr. 5092/2019, fiind desfășurat în parteneriat cu Liceul Științific „A. Calini” din Brescia, Italia.

BOOKTRAILER FILM FESTIVAL (numit în continuare BFF) se află, la nivel internațional, la cea de a XIII-a ediție, iar anul acesta, România va participa ca partener.

 

 BFF  este promovat de Liceul Științific „A. Calini” din Brescia, Italia, în colaborare cu:

 • Liceul secundar „Giosuè Carducci”, Brescia, Italia;
 • Scoala Gimnazială „Zespol Szkol Ogolnoksztalcacych nr 2”, Nowy Targ, Polonia;
 • Scoala gimnazială „Atanas Dalchev”, Sofia, Bulgaria;
 • Școala gimnazială „Gimnazija Karlovac”, Karlovac, Croația;
 • Colegiul Național „Spiru Haret”, București, România;
 • Școala secundară italiană din Madrid, Spania;
 • Școala secundară italiană din Barcellona, Spania.

 

Canalele oficiale de informare pentru Booktrailer Film Festival includ: platforma web interactivă: www.booktrailerfilmfestival.eu, pagina de Facebook a BFF (una pentru etapa internațională și una pentru etapa națională) și buletinul oficial de știri al festivalului.

BFF reprezintă un prilej de a discuta despre literatură și despre modurile în care aceasta poate fi promovată prin limbaj cinematografic. În festival sunt implicate școli, biblioteci, librării, asociații și pagini web preocupate de promovarea cinematografiei și a literaturii.

Creat de Liceul Științific „A. Calini” în 2007, festivalul a devenit european din 2016, începând cu cea de-a zecea ediție, prin implicarea școlilor partenere, la acel moment, într-un  proiect Erasmus +.

Un alt moment important în istoria BFF este anul școlar 2018-2019, când concursul a inclus și o secțiune pentru elevii de gimnaziu, an în care România a participat în calitate de invitat.

La nivel național, concursul a fost lansat prin parteneriat cu Uniunea Cineaștilor din România, devenind național, în 2018, prin participarea liceelor și școlilor din peste 25 de județe ale țării.

Implicarea și creativitatea elevilor de gimnaziu și de liceu se manifestă în crearea de videoclipuri scurte, cu rol de a promova plăcerea de lectură și interesul pentru cărți.

 

O echipă de lucru, compusă din profesori, studenți, părinți și experți, organizează competiția anuală și toate aspectele legate de festival.

La nivel național, în fiecare țară se va forma un juriu național care va acorda premiile festivalului și va desemna câștigătorii, inclusiv un „Premiu al juriului”. De asemenea, va selecta între două și patru book-trailere, dintre cele câștigătoare, care vor participa la competiția europeană.

La nivel european, se va constitui un juriu format din câte doi profesori și câte doi elevi de la fiecare școală parteneră, fiind prezidat de Președintele juriului italian, care va atribui „Premiul juriului profesorilor și studenților europeni” pentru cel mai bun book-trailer.

Separat, un juriu format din experți cu deficiențe de vedere, prezidat în mod autonom de un regizor și un scenarist italian, va desemna câștigătorul „Accessibility Prize”, premiu sponsorizat de UIC (Italian Visually Impaired People Union).

Un comitet științific format din câteva personalități din diferite domenii (cinematografie, literatură, artă, muzică, publicitate) și prezidat de directorul festivalului garantează calitatea culturală a inițiativei.

Numele și biografiile membrilor comitetului științific și ale juriului pot fi găsite pe site-ul oficial al BFF, care poate fi accesat la următorul link:

http://www.booktrailerfilmfestival.eu/scientific_committee.php.

 

ÎNSCRIEREA LA CONCURS

Înscrierea la concurs este gratuită, iar formularul de înscriere trebuie completat, exclusiv online până la 1 martie 2020, prin intermediul site-ului web al festivalului, www.booktrailerfilmfestival.eu, și exclusiv în secțiunea referitoare la nivelul școlar corespunzător, după înregistrarea unui cont personal.

Este necesară completarea tuturor câmpurilor din formular, inclusiv sinopsisul cărții, creditele și precizarea licenței. În caz contrar, acesta va fi exclus din concurs.

În ceea ce privește protecția drepturilor de autor, sunt disponibile instrucțiuni pe site-ul festivalului.

Autorii book-trailerului sunt responsabili pentru calitatea și originalitatea produsului.

Book-trailerul trebuie publicat într-o formă unlisted, astfel încât să poată fi accesat de juriile și de personalul tehnic al Booktrailer Film Festival, și nu vor fi făcute publice până la anunțarea oficială a câștigătorilor. În caz contrar, acesta va fi exclus din competiție.

Autorii lucrărilor care intenționează să participe la concurs trebuie:

 • să posteze book-trailerul direct pe site-ul Booktrailer Film Festival, www.booktrailerfilmfestival.eu;
 • să creeze un cont personal „Student” pe platforma web, la secțiunea în limba română, booktrailerfilmfestival.eu;
 • să posteze linkul de book-trailer, publicat pe Youtube într-o formă nelistată/unlisted (nu trebuie confundat cu forma private; acest lucru va împiedica vizionarea produselor în altă parte decât pe Youtube), cu numele autorului (autorilor);
 • să completeze formularul de înregistrare cu toate informațiile necesare, inclusiv informațiile despre carte, sinopsis, credite și licența de dezvăluire a audiovizualului în competiție.

Formularul de înregistrare trebuie completat odată cu încărcarea book-trailerului pe YouTube, în formatul precizat.

Nu este posibilă efectuarea acestor două operații în momente diferite.

Participanții sunt responsabili pentru erorile de compilare, inclusiv cele care au legătură cu linkul prevăzut pentru vizualizarea book-trailerului.

Personalul Booktrailer Film Festival nu este responsabil pentru verificarea și raportarea acestor erori. După depunerea formularului de înregistrare și încărcarea book-trailerului, nu va fi posibilă, în niciun caz, efectuarea de modificări referitoare la informațiile transmise, chiar dacă este clar că a fost făcută o greșeală.

Fiecare student poate prezenta un singur book-trailer, ca unic autor. În cazul lucrărilor în grup, participanților li se permite participarea cu un alt book-trailer individual sau realizat în alte grupuri.

 

 

CERINȚE ESENȚIALE PENTRU VALIDAREA PARTICIPĂRII

 • Fiecare elev/grup de elevi poate alege cartea pe care o va recenza sub forma unui book-trailer.
 • Durata filmului este de cel mult 1 minut și 30 de secunde, incluzând creditele.
 • Filmul nu poate conține material protejat de drepturi de autor și/sau care sunt proprietate intelectuală a unei terțe persoane.
 • Trebuie să fie uploadat, până la data de 1 martie 2020, pe site-ul concursului la înregistrare, după ce a fost publicat pe Youtube într-o formă „unlisted”.
 • Book-trailerul nu trebuie să fie public.
 • Poate fi în orice limbă străină.
 • Trebuie să aibă subtitrare în limba engleză, încorporată în videoclip conform procedurii de încărcare a YouTube, dar nu suprapusă în book-trailer.
 • Trebuie să fie rezultatul muncii autonome a elevilor (profesorii pot juca doar un rol de stimulare culturală în producerea operei).
 • Trebuie să aibă același titlu precum cartea.

ETAPELE CONCURSULUI

 

BFF are două etape:

 • o etapă națională, desfășurată la București;
 • o etapă internațională, desfășurată la Brescia, în Italia.

 

Pentru etapa națională, book-trailerele vor fi încărcate până la 1 martie 2020, pe site-ul concursului BFF, conform condițiilor de participare.

Festivitatea de premiere va avea loc la București, în perioada 25-30 martie, urmând ca până la 1 martie să fie anunțate data, locul desfășurării și programul festivității de premiere.

La etapa internațională din Italia vor participa book-trailerele câștigătoare la etapa  națională.

 

PREMII

Concursul, rezervat școlilor gimnaziale și liceale, acordă premii distincte:

La nivel național:

Juriul național va fi anunțat pe site-ul concursului BFF și va acorda următoarele premii:

 • marele premiu al juriului;
 • trei premii și trei mențiuni pentru liceu;
 • trei premii și trei mențiuni pentru gimnaziu;
 • un premiu de popularitate.

 

La nivel internațional:

 • trei premii acordate de juriul italian, cu posibilitatea unui exequo între primul și cel de-al doilea premiu (doar pentru liceu);
 • un premiu pentru accesibilitate acordat de juriul italian (doar pentru gimnaziu);
 • Premiul juriului profesorilor și studenților europeni;
 • Premiul publicului, în cadrul ceremoniei de premiere din Brescia, Italia.

 

CRITERII DE ACORDARE A PREMIILOR

Criteriile de jurizare:

 • înțelegerea textului (competență literară);
 • claritate (competență comunicativă);
 • originalitate (competență creativă);
 • utilizarea tehnologiei (competență digitală);
 • utilizarea resurselor și finalizarea – realizarea unui produs complet (competența de gestionare).

Premiile juriului sunt însoțite de o motivație scrisă, care este făcută publică în cadrul festivității de premiere și care va apărea pe site.

Pentru „Premiul publicului”, juriul va fi compus din publicul prezent în seara ceremoniei de premiere și va alege după criterii eterogene și personale.

 

INFORMAȚII FINALE

Formularul de înregistrare pentru festival implică acceptarea necondiționată a acestui anunț. Calendarul și programul proiecțiilor sunt responsabilitatea organizatorilor festivalului.

Echipa de lucru a BFF, alcătuită din organizatorul și din promotorul evenimentului, poate lua decizii cu privire la orice aspect care nu este inclus în prezentul aviz.

Book-trailerele primite vor deveni parte a arhivei Booktrailer Film Festival pentru orice proiect educativ viitor și în scopuri de cercetare.

Booktrailer Film Festival  își rezervă dreptul de publica și/sau de a folosi book-trailerul fără drepturi de redevență, numai în scop cultural și nu pentru profit, pentru a promova schimburi culturale, proiecte speciale, colaborări cu alte instituții și organizații etc.

Booktrailer Film Festival îi invită pe toți participanții să își publice book-trailerele participante la concurs în diferite medii online, pentru vizualizare publică,  numai după ceremonia de premiere.

 

Lucrările selectate pentru concurs pot fi, de asemenea, publicate online, fără niciun scop comercial, pe site-ul Booktrailer Fillm Festival: www.booktrailerfilmfestival.eu, în legătură cu site-ul Liceului Calini (www.liceocalini.gov.it) și cu site-ul Colegiului Național „Spiru Haret” din București (www.cnshb.ro).

Toate drepturile legate de lucrare sunt deținute de autori. Răspunderea pentru încălcarea drepturilor de proprietate prin utilizarea imaginilor, sunetelor sau videoclipurilor este responsabilitatea autorilor de book-trailer.

 

CONTACTE

La nivel național: bffbucuresti.ro@gmail.com

La nivel european: booktrailerfilmfestival@gmail.com